students
You are here:

Blog Eerstejaarscommissie

20/08/2024

Ook dit jaar beginnen er weer meer dan 1300 nieuwe studenten aan een van de mooiste periodes van hun leven: de studententijd. Het is een fase vol nieuwe ervaringen, ontmoetingen en kansen. Maar deze tijd draait om meer dan alleen studeren. Vandaag spreek ik met Marjoleine, die inmiddels drie jaar studeert, en Jaya, die net haar eerste jaar heeft afgerond. Ze delen hun ervaringen over hoe ze hun weg hebben gevonden, niet alleen in de collegebanken, maar vooral ook daarbuiten. Naast hun studie werden ze actief bij MAK, Marjoleine als lid van de eerstejaarscommissie, en Jaya door het eerstejaarsevenement.

"Tijdens de introductieweek kwam ik in contact met iemand van MAK. Ze waren zo open en vriendelijk dat ik meteen overwoog om bij MAK te gaan," herinnert Marjoleine zich. Toch koos ze er destijds voor om lid te worden van een studentenvereniging. Toen dit toch niet de juiste keus voor haar bleek en ze samen met een studievriendin werd gevraagd om bij de MAK eerstejaarscommissie te gaan was de keuze voor hen makkelijk.

De eerstejaarscommissie bleek voor Marjoleine een fijne manier om kennis te maken met alle kanten van MAK. Eens per week had ze een meeting met de commissie, waarin aan de hand van een agenda alles werd besproken wat er komt kijken bij het opzetten van een evenement: brainstormen, plannen uitwerken, een promotieschema maken en ga zo maar door. Per week kostte dit haar ongeveer een uurtje tijd, maar omdat alles goed aansluitend op colleges werd gepland was het goed te combineren met het studeren. Naast het commissiewerk mocht Marjoleine samen met de andere commissieleden ook af en toe mee naar een activiteit van MAK. “Ik werd heel warm ontvangen en ik merkte meteen dat MAK een hechte groep is. Om deze reden heb ik ook besloten dat ik een semester later volledig bij MAK wilde.”

Jaya bewandelde een iets andere route. Via een berichtje van haar mentoren hoorde ze over het evenement van de eerstejaarscommissie van MAK, een cycling dinner. Samen met een studiegenootje gingen ze bij verschillende MAKkers thuis langs, om in elk huis een ander gerecht te eten. Als afsluiter volgde nog een borrel met iedereen samen bij de Studio. “Het leuke aan de avond was dat ik heel veel mensen kon spreken. MAKkers waren heel open en geïnteresseerd. Hierdoor kreeg ik een heel goed beeld over wie iedereen is en hoe de vriendengroep in elkaar zit. Omdat de groep me zo aansprak wilde ik ook graag bij MAK.”

Inmiddels hebben Marjoleine en Jaya al wat meer ervaring bij MAK. Ik vraag hen wat ze nou het leukste vinden aan deze tijd. Ze zijn het hier goed over eens. “Het is leuk dat je bij MAK heel veel kan leren en hele vette evenementen kan organiseren, maar daarnaast heb je ook heel veel leuke activiteiten en borrels, waardoor je ook echt een vriendschap opbouwt”, antwoord Jaya. Marjoleine vult aan: “dit maakt je studententijd, dit had ik echt nooit willen missen!” Tot slot vraag ik de meiden om een advies aan alle nieuwe studenten. “Ga uit je comfortzone! In het begin is dit lastig, maar er zijn zo veel mogelijkheden naast je studie. Stel doelen voor jezelf en ga een uitdaging aan om te kijken wat bij jou past” is het advies van Jaya. Ook Marjoleine geeft het advies om alle kansen aan te pakken. “Af en toe is het spannend en ben je bang, maar je leert juist door het gewoon te doen. Ik had mijn keuze uitgesteld, maar ik had er meteen voor moeten gaan, want ik heb er heel veel aan gehad".

Herken jij je in een van deze verhalen, of ben je geïnspireerd door een van de adviezen? Stel het niet langer uit en stuur ons een berichtje om kennis te maken, zodat ook jij alles uit je studententijd kan halen!

Mail: mak@uvt.nl
Instagram: maktilburg