Juli 2024. De zomer is officieel begonnen, en ook de zon laat zich eindelijk volop zien. Nu de tentamens langzaam ten einde komen wordt het op de campus steeds rustiger, maar op één plek begint de drukte pas echt. Op de MAK kamer in gebouw E heerst een gezellige, maar toch ook wel serieuze sfeer. Langzamerhand staat alles in het teken van de introductieperiode. Met z’n allen wordt er hard gewerkt om de introductie ook dit jaar weer een groot feest te laten worden.
Vandaag spreek ik met Puk, 21 jaar, en net klaar met de bachelor IBA. Sinds het begin van haar studie is Puk al actief bij MAK. Begonnen in de eerstejaarscommissie, en nu, met veel ervaring op zak, voorzitter van de introductiecommissie én aankomend voorzitter van MAK. Als voorzitter van de introductiecommissie probeert ze de aanloop naar het grootste evenement van het jaar in goede banen te leiden. Met Puk bespreken we hoe deze aanloop eruitziet, en hebben we het over wat er allemaal komt kijken bij zo’n introductie, maar om te beginnen vraag ik Puk om haar reactie toen ze hoorde dat ze voorzitter van de commissie zou worden.
“Ik vind dat elke MAKker de introductiecommissie een keer gedaan moet hebben. Heel gaaf dat ik dit nu mag doen, en dat ik ook nog eens de leiding mag geven aan deze commissie van zeven man.” Leidinggeven doet Puk op een manier die haar typeert: de sfeer binnen de commissie staat op één. “Mensen komen graag naar de meetings, en willen werken, niet alleen voor de introductie, maar vooral ook voor elkaar”. Door deze goede sfeer pakt iedereen het werk van elkaar op wanneer het even druk is. En verder houdt Puk de hele commissie betrokken door iedereen verantwoordelijk te maken voor een eigen onderdeel. “We werken in taskforces. Iedereen is verantwoordelijk voor een eigen deel van de dag, ook al is dit je eerste commissie bij MAK.”
Door deze gedeelde verantwoordelijkheid is iedereen gemotiveerd om ook in de zomer door te werken. Maar hoe ziet dat er dan uit, zo’n zomer bij MAK? “We plannen goed vooruit, waardoor de druk in de zomer niet te hoog wordt, en zo heeft iedereen ook gewoon de ruimte om op vakantie te gaan”. Verder werken ze veel met beundagen. 1 dag met z’n allen even extra hard werken, zodat de rest van de week ook gewoon vakantie is. En de beundagen zijn natuurlijk niet alleen hard werken, maar hier wordt ook gezellig samen geluncht. “Of we sluiten af met een commissie uitje. Iedereen moet minimaal een uitje organiseren, en zo is iedereen medeverantwoordelijk voor de goede sfeer in de commissie.”
In het gesprek wat volgt vraag ik wat Puk nou eigenlijk het leukste vindt aan MAK. “Je mag bij MAK hele gave dingen doen, maar je doet het vooral ook met elkaar. Degene waar je ’s avonds mee in de kroeg staat, werk je overdag hard mee samen. Je doet het nooit alleen. Dit betaalt zich niet alleen uit in het commissiewerk, maar vooral ook in de hechte vriendschappen.” En die gave dingen, die doen ze zeker. Ook dit jaar was er weer ruimte om groots te denken en met nieuwe onderdelen te komen, met dit jaar als resultaat een festival op de campus, als afsluiting van de dag. Puur ter ontspanning, met een drankje of een ijsje, onder het genot van chille muziek. En wie weet waagt Puk zich ook nog aan een dansje. Behalve dit festival staat er verder natuurlijk ook nog genoeg anders op de planning, waar de komende tijd ook meer over gedeeld zal gaan worden.
Maar voor het zover is moet er nog hard doorgewerkt worden, niet alleen door de commissie, maar straks ook door heel MAK. In de week voor de introductie zijn alle handjes namelijk hard nodig. Drie dagen lang zijn we met z’n allen bezig om alle praktische zaken voor te bereiden: drie dagen lang verven, decoraties knutselen, printen of lamineren, zodat alles op tijd klaar staat. Maar ook hier geldt: hard werken gaat nooit zonder gezelligheid. Op woensdag is het daarom tijd om de introductie af te trappen tijdens de kick-off party.
En dan, maandag 19 augustus, is het echt zover. Al vroeg in de ochtend wordt er begonnen met het opbouwen. Een dag lang hard werken, maar voor Puk ook zeker iets om naar uit te kijken. “Het meest kijk ik uit naar het einde van de dag, als de zon schijnt, en we nog een keer op de foto gaan met iedereen die geholpen heeft, en we hopelijk terug kunnen kijken op een zeer geslaagde dag.”
Heb jij na het lezen van dit blog zin om ook de handen uit de mouwen te steken? Alle hulp is welkom: tijdens de introductie, maar ook gedurende het hele semester. Stuur ons vooral een berichtje voor meer informatie.